Tips

Bij het organiseren van een outdoor event komt veel kijken. Hieronder hebben we al wat tips voor je op een rijtje gezet. Voor het volledige plaatje download je eenvoudig onze checklist.

Tip 1: Houd rekening met het weer

Niet iets wat je in de hand hebt, maar wel iets om over na te denken. Want, wat als het tijdens een filmvoorstelling gaat regenen, waaien of onweren? Hoe houd je dan je bezoekers droog en warm? Denk bijvoorbeeld aan poncho’s en warme dekentjes. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij die ook leveren. Wij kunnen doordraaien tot aan windkracht 5 a 6 en onze apparatuur kan tegen de regen, maar als het onweer te dichtbij komt moeten we hierop anticiperen. Wij gebruiken Buienradar voor de regenvoorspelling, Windguru voor de windvoorspelling en Windy voor het totale weerplaatje.

Tip 2: Wanneer gaat de zon onder?

Hoe fijn wij een stralend zonnetje ook vinden helaas kunnen wij bij daglicht niet projecteren. Simpelweg omdat je dan niks kunt zien. De film kan ongeveer een half uur na zonsondergang van start gaan.

Nog geen datum? Klik op de link voor de zonsondergangtijden van het gehele jaar: Zonsondergang.

Wil je echt dat het pikdonker is tijdens je event? Check dan ook gelijk de maankalender, want een volle maan heeft invloed op de sfeer en een bloedmaan zou invloed kunnen hebben op bijvoorbeeld een donkere scene in de film.

Heb je al een datum? Gebruik dan onze handige tool, om in te schatten hoe laat de film ongeveer van start kan gaan:

Datum: Locatie:
Film start (±):

Tip 3: Verschillende outdoor cinema vormen

Heb je al nagedacht over wat voor soort outdoor cinema event je wil organiseren? Van ‘standaard’ buitenbioscoop, silent cinema tot drive-in en special screening concepts – er zijn veel mogelijkheden. Wat past, ligt volledig aan je doelgroep, de boodschap en de content die jij over wilt brengen.

Buitenbioscoop

7m Airscreen

Een buitenbioscoop is wat het is. Alleen zorgen wij er met onze inspanning en techniek voor dat het een totaal andere beleving is dan de ‘gewone bioscoop’. De sfeer maakt het magisch.

Silent Cinema

Even helemaal in je eigen wereldje, je wordt zo de film ingezogen en heel af en toe neem je de koptelefoon af en luister je naar de stilte om je heen.

Drive-in bioscoop

Wie kent het niet, het idyllische beeld van een klassieke auto met een stelletje dat de armen om elkaar heen geslagen heeft. Op de achtergrond rijst een groot doek in de donkere nacht met hier en daar een vallende ster.

Specials

Boten, vliegtuigen of fietsen. Bubbelbaden, ijsbanen of zwembaden. Voor ons is niet veel meer te gek. Wij denken graag mee om de locatie en ervaring volledig in lijn met de film te brengen. Zo hebben wij de eerste Fly-in Bioscoop ter wereld georganiseerd. Daag ons dus vooral uit.

outdoor-cinema-film-service

Tip 4: Overleg tijdig met ons over de filmtitel

Filmmakers doen erg hun best om mooie films te maken en daar gaat veel tijd, geld en passie in zitten. Soms zelf een heel leven. Zij verdienen uiteindelijk doordat er mensen naar de film kijken. Dit gaat via verschillende kanalen waarvan de distributeur een belangrijke is. Daarom is het niet meer dan normaal en verplicht om iets af te dragen voor het vertonen van een film.

De zogenoemde vertoningslicenties, kunnen wij voor jullie aanvragen bij één van de verschillende distributeurs of overkoepelende organisaties waar wij veel mee samenwerken zoals Filmservice.

FAQ

Mocht je op zoek zijn naar een avondje film in de openlucht, kijk dan op openluchtbioscoop.nl. Maarrr, wil je ons bereiken omdat je graag iets organiseert in de openlucht, bel of mail ons dan gerust.

Harde wind of onweer kunnen de filmvertoning gevaarlijk maken. Mocht het evenement echt niet kunnen plaatsvinden vanwege te slecht weer, dan kunnen we in overleg een andere datum kiezen binnen hetzelfde seizoen. Hierbij is onze agenda wel leidend. In onze algemene voorwaarden vind je hier meer info over.

 • Een groot scherm;
 • Een projector;
 • Een speler (blu-ray of hi-res speler);
 • Geluid (speakers, draadloze koptelefoons of een fm-zender)
 • Een geschikte en beschikbare film (publieke vertoning moet aangevraagd worden en betaald)
 • Stroom (vaste spanning of een grote batterij)
 • Genoeg ruimte (zorg dat er vrije zichtlijnen zijn op het scherm, ook voor de projector):
 • zitplek (stoelen, bijvoorbeeld strandstoelen of zitzakken)
 • Vergunning(en) (evenementenvergunning, objectvergunning, horecavergunning)

Onze projectiesets laten dit helaas niet toe. Projectie bestaat uit licht, maar niets is sterker dan de zon. Daarnaast kijk je thuis ook liever een film in het donker, dan kan je je zoveel beter focussen op dat pareltje op het scherm.

Soms wel, maar dit is afhankelijk van de locatie en gemeente. Dit gaat dan meestal om een objectvergunning voor het plaatsen van het scherm op een openbare locatie of een evenementenvergunning voor het totaalplaatje. Informeer dus altijd bij je gemeente naar de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Vrijwel overal! In het water, op een dak of in een grote hal. We hebben op heel wat gekke plekken gestaan. Één ding om rekening mee te houden: het scherm staat niet op zichzelf. Het scherm heeft ankerpunten nodig. Dit kunnen bomen zijn, haringen in de grond of ballast en houd er rekening mee dat er niks in de weg staat om de bezoekers vrij zicht te geven op het scherm. 

Dat kan! We draaien het liefst zonder een ronkende generator, daarom proberen wij zoveel mogelijk op netstroom te draaien of een meegenomen accupakket.

Houd ongeveer rekening met 15m2 per auto. Wij hebben een duidelijke eventlayout van al onze sets, die we eenvoudig over een plattegrond heen kunnen leggen. 

 • Voor foto’s graag losse .tif, .jpg, .bmp of .pdf bestanden van goede kwaliteit of een Keynote/Powerpoint op 16:9. 
 • Video’s bij voorkeur in Apple Quicktime (.mov) file. Gebruik de videocodec Apple Quicktime Prores Light (LT) of H264. Een 2k resolutie is optimaal. Dus 2048×858 (1:2,39), 1998×1080 (1:1,85), 1920×1080 (16:9) of 1440×1080 (4:3).

Wij kunnen het totale plaatje verzorgen, ook catering behoort tot de mogelijkheden. 

Dit is afhankelijk van de locatie en situatie, maar bij een standaard buitenvertoning zijn we er 2 tot 3 uur voor inloop van de gasten.

Wij kunnen meer dan alleen techniek leveren. We hebben een warm netwerk aan creatieven en leveranciers. Neem gerust contact op over de mogelijkheden.

De projectie kan 15 minuten na zonsondergang afgestemd worden op het scherm. De film kan +/- 30 minuten na zonsondergang starten, afhankelijk van de datum. Tussen afregelen projectie en start film kunnen al wel logo’s en welkom slides vertoond worden.

We kunnen de films in surround sound vertonen, mits de locatie het toelaat. Anders gaan we voor een mooi stereobeeld, via draadloze silent cinema koptelefoons of over een FM-frequentie die te ontvangen is met de autoradio.

Dat hebben wij zeker. Acht standaard formaten zelfs. Het formaat scherm wordt bepaald aan de hand van de locatie, het aantal kijkers, het budget en het gewenste WOW effect. Uiteraard is maatwerk altijd mogelijk.

Wij denken heel graag mee over de filmkeuze. Er is heel veel mogelijk, maar er zijn ook wat onmogelijkheden. Wij kennen ze! En wij hebben een warm netwerk aan filmdistributeurs waar mooie pareltjes te vinden zijn.

Helaas niet alle, er zijn soms restricties. Denk aan films die momenteel in de bioscoop draaien, die filmrechten kunnen op dat moment exclusief bij de bioscopen liggen. Wij kennen de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Daar is geen eenduidig antwoord op. Ergens tussen de €1,- en de €9,- per bezoeker. Dit is afhankelijk van het soort film, de setting en het wel of niet aankondigen van de filmtitel.

Absoluut, leuk zelfs! Overleg met ons over de vertoningsmogelijkheden. Als het een DCP vertoning betreft, zullen we hier rekening mee moeten houden qua projectietechniek.

Dat kan, maar dan hebben we wel een speciaal filmdoek nodig. Dat brengt wat extra kosten met zich mee. Denk ook goed na over hoe je de bezoeker warm kunt houden.

Betrek ons zo vroeg mogelijk in het proces. Dan hebben we snel een beeld van de mogelijkheden en onmogelijkheden. Maar heb je een idee en genoeg bezoekers, bel dan ook gerust een week vantevoren. Doordat we mobiele sets hebben, kunnen we heel snel ter plaatse zijn.

Nee, wij hebben geen vaste locatie.

Wel hebben we eigen evenementen op vaste locaties, waar we partners bij kunnen betrekken. Vraag ons om de mogelijkheden.

En mocht je een idee hebben voor een vaste locatie? Let us know! 🙂

Ben je op zoek naar een openluchtbioscoop? Kijk op openluchtbioscoop.nl voor de evenementenkalender en prijzen.

Dat kan, maar houd rekening met daglicht. Overdag kunnen wij geen films vertonen, tenzij we LED inzetten. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Op ieder niveau voelen we ons thuis. We denken graag mee over het concept, maar heb je al een mooi idee, maar niet de mogelijkheid zelf de productie op je te nemen, ook dan staan wij voor je klaar! Alles in kannen en kruiken, alleen nog die bioscoop? Wij hebben complete bioscoop sets en bouwen die met onze crew binnen enkele uren op locatie op.