Informatie

Hoe organiseer ik een openluchtbioscoop of drive-in? Bij het organiseren van een outdoor event komt veel kijken. Hieronder hebben we al wat tips voor je op een rijtje gezet.
1Verschillende outdoor cinema vormen
Heb je al nagedacht over wat voor soort outdoor cinema event jullie willen organiseren? Van ‘standaard’ buitenbioscoop, silent cinema tot drive-in en special screening concepts – er zijn veel mogelijkheden. Wat bij jullie past, ligt volledig aan je doelgroep, de boodschap en de content die jij over wilt brengen.
 • Buitenbioscoop - Een buitenbioscoop is wat het is. Alleen zorgen wij er met onze inspanning en techniek voor dat het een totaal andere beleving is dan de 'gewone bioscoop'. De sfeer maakt het magisch.
 • Silent Cinema - Even helemaal in je eigen wereldje, je wordt zo de film ingezogen en heel af en toe trek je een oorschelp van de koptelefoon van je buurman af, omdat je even je ei kwijt moet.
 • Drive-in bioscoop - Wie kent het niet, het idyllische beeld van een klassieke auto met een stelletje dat de armen om elkaar heen geslagen heeft. Op de achtergrond rijst een groot doek in de donkere nacht met hier en daar een vallende ster.
 • Specials - Boten, vliegtuigen of fietsen. Bubbelbaden, ijsbanen of zwembaden. Voor ons is niet veel meer te gek. Wij denken graag mee om de locatie en ervaring volledig in lijn met de film te brengen. Zo hebben wij de eerste Fly-in Bioscoop ter wereld georganiseerd. Daag ons dus vooral uit;)
2Het weer
Niet iets wat je in de hand hebt, maar wel iets om over na te denken. Want, wat als het tijdens een filmvoorstelling gaat regenen, waaien of onweren? Hoe houd je dan je bezoekers droog en warm? Denk bijvoorbeeld aan poncho’s. Daarnaast zijn dekens altijd handig om achter de hand te hebben. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij die ook leveren. Wij kunnen doordraaien tot aan windkracht 5 a 6 en onze apparatuur kan tegen de regen, maar als het onweer te dichtbij komt moeten we anticiperen.
3Zonsondergang
De zon en de maan zijn onze grootste vrienden, maar bij daglicht kan niet geprojecteerd worden, simpelweg omdat daglicht het licht van de projectie opheft. De film kan ongeveer een half uur na zonsondergang van start gaan.
Nog geen datum? Klik op de link voor de zonsondergang tijden van het gehele jaar: Zonsondergang.
Heb je al een datum? Gebruik onze handige tool, om in te schatten hoe laat de film ongeveer van start kan gaan:
Datum: Locatie:
Film start (±):
Moet het echt pikkedonker zijn tijdens de voorstelling? Let dan ook op de maanstanden. Een volle maan is handig om ’s nachts te navigeren in donkere gebieden, maar deze kan ook enigszins invloed hebben op de projectie. Klik op de link om informatie te vinden over de maanstanden: Maankalender
4Filmrechten
Filmmakers doen erg hun best om mooie films te maken en daar gaat veel tijd, geld en passie in zitten. Soms zelf een heel leven. Zij verdienen uiteindelijk doordat er mensen naar de film kijken. Dit gaat via verschillende kanalen waarvan de distributeur een belangrijke is. Daarom is het niet meer dan normaal en verplicht om iets af te dragen voor het vertonen van een film.

De zogenoemde vertoning licenties, kunnen wij voor jullie aanvragen bij één van de verschillende distributeurs of overkoepelende organisaties waar wij veel mee samenwerken zoals Filmservice.
5Locatie
Waarschijnlijk heeft u al een idee waar wij ons kunnen opstellen. Wij kunnen op vrijwel iedere locatie een openluchtbioscoop opbouwen, maar misschien heeft de locatie wel haken en ogen. Kijk even naar het onderstaande om te zien of dit daadwerkelijk de meest geschikte plek is.

 • Vergunningen - In Nederland hebben we te maken met vele regels. Het is altijd nodig om bij een bezoekersaantal van meer dan vijftig een evenementenvergunning aan te vragen. Deze kan aangevraagd worden bij de gemeente, meestal direct via de website.
 • Horeca - Bij een filmavond hoort een hapje en een drankje. Daarbij kan de verkoop hiervan helpen om de inkomsten op te schroeven. Als er geen horeca aanwezig is op de locatie dan kan dit waarschijnlijk wel geleverd worden. Dit heeft gevolgen voor onder andere het budget en voor het stroomverbruik.
 • Omgevingslicht - Omgevingslicht is fijn voor de bezoekers om hun stoel en de bar te vinden en na afloop het terrein te verlaten. Omgevingslicht (denk bijvoorbeeld aan lantaarnpalen en winkeletalages) kunt u meestal uit (laten) zetten, door ons of officiële instanties, om tijdens de film minder hinder te hebben ten opzichte van de projectie, maar ook van de sfeer (verlichting).
 • Omgevingsgeluid - Net zoals licht kan ook omgevingsgeluid hinder opleveren. Net zo goed kan het geluid van de film voor omwonenden hinder opleveren, daarvoor heb wij een ‘Silent Cinema’ oplossing. Waarbij we draadloze koptelefoons leveren voor een zeer intieme filmbeleving.
 • Stroom - Helaas kunnen wij niet zonder stroom. Zorg dat er voldoende stroom aanwezig is of vraag ons of wij het kunnen verzorgen door middel van bijvoorbeeld een mobiele batterij.
6Financiën
Het is natuurlijk heel erg leuk om mensen blij te maken met een filmvoorstelling in de openlucht, maar dit kost ook geld. Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een toereikend budget te komen en eventueel nog iets te verdienen.
 • Entree! Als u de organisator bent van een evenement, kunt u de bezoeker vragen om een bijdrage voor de film, misschien wel inclusief een consumptie.
 • Horeca! Het verkopen van eten en drinken kan natuurlijk extra geld opleveren. Vraag naar onze ideeën hierover.
 • Reclame! Als duidelijk is wat de doelgroep is van het evenement, dan zijn er vast bedrijven die interesse hebben om reclame uitingen te ventileren. Deze kunnen uiteraard vertoond worden op het scherm, ook op social media, een eventuele flyer, poster of banner.
 • Sponsoring! Naast reclame zijn er ook vaak sponsoren die zich willen verbinden aan een dergelijk evenement. Denk hierbij aan ruilhandel. Spullen voor uitingen, geld voor uitingen of toegangskaartjes in ruil voor een doos bedrukte poncho’s. Wees creatief!
 • Subsidies en fondsen! Naast de middenstand is er natuurlijk ook nog de overheid, de gemeente is nog steeds gebaat bij leuke culturele evenementen en projecten die de sociale cohesie verbeteren. Vraag hiernaar bij de verschillende lokale fondsen of de gemeente.