Informatie

Voor het organiseren van een filmvertoning in de openlucht, is het fijn om met onderstaande punten rekening te houden:

Weer

Niet iets wat we in de hand hebben, maar wel iets om over na te denken.
Wat als het tijdens een filmvoorstelling gaat regenen, waaien of onweren? Wij kunnen doordraaien tot aan windkracht 5 a 6 en onze apparatuur kan tegen de regen, maar als het onweer te dicht bij komt moeten we stoppen. Daarbij kunt u als organisatie bedenken hoe u uw bezoekers droog kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan poncho’s.
Daarnaast wordt het ’s nachts kouder. Hier kunnen wij dekens voor leveren.
Mocht het evenement echt niet kunnen plaatsvinden vanwege te slecht weer, dan kunnen we in overleg een andere datum kiezen binnen hetzelfde seizoen. Hierbij is onze agenda wel leidend.
 

Zon / Maan

De zon en de maan zijn onze grootste vrienden, maar bij daglicht kan niet geprojecteerd worden, simpelweg omdat daglicht het licht van de projectie opheft.
De film kan ongeveer een half uur na zonsondergang van start gaan.
Nog geen datum? Klik op de link voor de zonsondergang tijden van het gehele jaar: Zonsondergang.
Heb je al een datum? Gebruik onze handige tool, om in te schatten hoe laat de film ongeveer van start kan gaan:
Datum: Locatie:
Film start (±):
Moet het echt pikkedonker zijn tijdens de voorstelling? Let dan ook op de maanstanden. Een volle maan is handig om ’s nachts te navigeren in donkere gebieden, maar deze kan ook enigszins invloed hebben op de projectie. Klik op de link om informatie te vinden over de maanstanden: Maankalender
 

Locatie

Waarschijnlijk heeft u al een idee waar wij ons kunnen opstellen. Wij kunnen op vrijwel iedere locatie een openluchtbioscoop opbouwen, maar misschien heeft de locatie wel haken en ogen. Kijk even naar het onderstaande om te zien of dit daadwerkelijk de meest geschikte plek is.
Heeft u de juiste vergunningen? In Nederland hebben we te maken met vele regels. Het is altijd nodig om bij een bezoekersaantal van meer dan vijftig een evenementenvergunning aan te vragen. Deze kan aangevraagd worden bij de gemeente, meestal direct via de website. Naast een evenementenvergunning zijn er soms nog extra vergunningen nodig voor het schenken van alcohol of het aanbieden van eten dat op locatie bereid wordt.
Is er horeca aanwezig? Bij een filmavond hoort een hapje en een drankje. Daarbij kan de verkoop hiervan helpen om de inkomsten op te schroeven. Als er geen horeca aanwezig is op de locatie dan kan dit waarschijnlijk wel geleverd worden. Dit heeft gevolgen voor onder andere het budget en voor het stroomverbruik. Uit ervaring weten wij dat bezoekers van een filmvoorstelling in de open lucht graag zelf hun hapje en een drankje meenemen. Staat u dit toe of wilt u dit zelf in de hand houden? Om tijdens de film op te staan en een drankje te halen bij de bar dat vinden veel mensen toch vervelend. Daar zijn oplossingen voor te verzinnen, waarbij we u graag helpen.
Is er veel omgevingslicht aanwezig? Omgevingslicht is fijn voor de bezoekers om hun stoel en de bar te vinden en na afloop het terrein te verlaten. Omgevingslicht (denk bijvoorbeeld aan lantaarnpalen en winkeletalages) kunt u meestal uit (laten) zetten, door ons of officiële instanties, om tijdens de film minder hinder te hebben ten opzichte van de projectie, maar ook van de sfeer (verlichting).
Is er veel omgevingsgeluid? Net zoals licht kan ook omgevingsgeluid hinder opleveren. Net zo goed kan het geluid van de film voor omwonenden hinder opleveren. Het eerste is te verhelpen door het bijvoorbeeld het scherm de juiste kant op te zetten. Ook kunnen wij meer geluid leveren om een teveel aan omgevingsgeluid te overstemmen. Het tweede is vaak vastgelegd in een vergunning die door de gemeente uitgegeven wordt bij dit soort evenementen. Is het geluid van een film alsnog een probleem voor omwonenden of een vergunningverlener dan kunnen wij de ‘Silent Cinema’ leveren. Daarbij leveren we draadloze koptelefoons voor een zeer intieme filmbeleving.
Is er water aanwezig? Als er water zoals bijvoorbeeld een meertje, plas of rivier aanwezig is dan is het misschien wel mogelijk om het scherm in het water te plaatsten. Dit werkt altijd zeer verrassend voor de bezoekers en dus sfeerverhogend.
 

Technische informatie

We willen u hier niet te veel vermoeien met technische informatie, mocht u daar meer vanaf willen weten dan kunt u hier onze apparatuur bekijken. Wat voor u van belang is, is dat het uw evenement op een hoger niveau kan brengen en daar hebben we dan ook de juiste kwaliteit apparatuur voor. Wel zijn er een aantal zaken van belang om onze apparatuur goed in te kunnen zetten.
Stroom? Helaas kunnen wij zonder stroom geen films vertonen. Zorg dat er voldoende stroom aanwezig is of vraag ons of wij het kunnen verzorgen door middel van bijvoorbeeld een aggregaat. Als u hier te weinig van af weet, dan komen we graag langs op de locatie of we nemen contact op met diegene die er op de locatie over gaat om dit kort te sluiten.
Extern beeldmateriaal? Aangezien we met digitale projectie werken is de mogelijkheid er om voor (als het donker genoeg is) en na de film, maar eventueel ook tijdens een pauze beeldmateriaal te vertonen. Denk hierbij aan sponsoruitingen, foto’s van voorgaande of zelfs hetzelfde evenement, bedrijfsfilms en ga zo maar door. Dit kan allemaal ter plaatse aan onze technici aangeleverd worden. Voor filmmateriaal en sponsoruitingen is het verstandig om deze van te voren bij ons aan te leveren, zodat we er zeker van zijn dat het in de juiste beeldverhouding op het scherm komt.
Als u toch meer wilt weten over de apparatuur die we gebruiken, neem gerust contact met ons op.
 

Filmkeuze

U bent onze klant, maar de bezoekers zijn uiteindelijk diegenen die een leuke avond willen hebben. Denk daarom goed na wie u als bezoeker wilt hebben en wat u hen wilt bieden. Iedere doelgroep vraagt om een ander genre film. Daar waar veel kinderen komen, mag natuurlijk geen bloed van het scherm spatten. Wist u dat het zelfs in de wet verboden is een kind van 12 toe te laten als er een film vertoond wordt die voor 15 jaar en ouder is? Kijk voor meer informatie op de website van kijkwijzer.
Wij helpen u graag met de keuze. Ook zijn er films die meer geschikt zijn voor buiten dan andere. Door de ongedwongen sfeer is niet iedere film geschikt voor een vertoning in de open lucht. Andere films daardoor juist des te meer.
Het is niet altijd nodig om de film te vermelden. Soms kan het juist spannender zijn om de titel niet te melden en de bezoekers juist te laten afkomen op het fenomeen “openluchtbioscoop”. Als ze een film al een keer hebben gezien, dan kan dat een afweging zijn om niet te komen, maar als ze eenmaal in de sfeer van Outdoor Cinema zitten dan kijken ze hem graag voor een tweede keer.
Bekende websites met informatie over films zijn de volgende:
IMDb
Moviemeter
Film1
Rotten Tomatoes
 

Filmrechten

Filmmakers doen erg hun best om mooie films te maken en daar gaat veel tijd, geld en passie in zitten. Soms zelf een heel leven. Zij verdienen uiteindelijk doordat er mensen naar de film kijken. Dit gaat via verschillende kanalen waarvan de distributeur een belangrijke is.
Daarom is het niet meer dan normaal en verplicht om iets af te dragen voor het vertonen van een film. De zogenoemde vertoningslicenties, kunnen wij voor jullie aanvragen bij één van de verschillende distributeurs of overkoepelende organisaties zoals Filmservice.
 

Financiën

Het is natuurlijk heel erg leuk om mensen blij te maken met een filmvoorstelling in de openlucht, maar dit kost ook geld. Er zijn verschillende mogelijkheden om tot een toereikend budget te komen en eventueel nog iets te verdienen.
Entree! Als u de organisator bent van een evenement, kunt u de bezoeker vragen om een bijdrage voor de film, misschien wel inclusief een consumptie.
Horeca! Het verkopen van eten en drinken kan natuurlijk extra geld opleveren. Vraag naar onze ideeën hierover.
Reclame! Als duidelijk is wat de doelgroep is van het evenement, dan zijn er vast bedrijven die interesse hebben om reclame uitingen te ventileren. Deze kunnen uiteraard vertoond worden op het scherm, maar denk ook aan een uiting op social media, een eventuele flyer, poster of banner.
Sponsoring! Naast reclame zijn er ook vaak sponsoren die zich willen verbinden aan een dergelijk evenement. Denk hierbij aan ruilhandel. Spullen voor uitingen, geld voor uitingen of toegangskaartjes in ruil voor een doos bedrukte poncho’s. Wees creatief!
Subsidies en fondsen! Naast de middenstand is er natuurlijk ook nog de overheid, de gemeente is nog steeds gebaat bij leuke culturele evenementen en projecten die de sociale cohesie verbeteren. Vraag hiernaar bij de verschillende lokale fondsen of de gemeente.